Prezentare proiect

Titlu proiect: „CeS UTCN - Excelență Științifică și Specializare Inteligentă prin crearea unui Centru Suport dedicat facilitării accesului entităților publice și private la proiecte/competiții CDI” - cod SMIS 108428

Beneficiar: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Valoare contract conform contract de finanțare:

Valoare totală proiect: 2.271.223,87 lei:

Valoare totală eligibilă: 2.266.723,87 lei

Valoare eligibilă nerambursabilă de la UE: 1.926.715,27 lei

Valoare eligibilă nerambursabilă de la Bugetul de Stat: 340.008,60 lei

Valoarea finanțării eligibile a beneficiarului: - lei

Valoarea neeligibilă inclusiv TVA: 4.500,00 lei

Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului

Obiective proiect

Obiectivul general al proiectului vizează creșterea participării românești în activitățile/proiectele de cercetare la nivelul Uniunii Europene, prin crearea unui Centru Suport - CeS-UTCN cu rolul de a sprijini entitățile de cercetare din UTCN (dar nu limitativ) de a participa la competițiile programului cadru Orizont 2020 dar și de a oferi suport în implementarea proiectele internaționale câștigate deja. Crearea Centrului Suport CeS-UTCN va contribui la întărirea capacității administrative a UTCN, de dezvoltare a excelenței, de consolidare a cercetării și inovării, asigurând suportul profesional necesar depunerii unor aplicații/proiecte în cadrul competițiilor organizate la nivel European și Mondial. Astfel, obiectivul general al proiectului urmărește dezvoltarea capacității instituției (UTCN) pentru a participa la activități de cercetare, mai ales în domenii de larg interes de tip specializare inteligenta, cum ar fi și domeniul tematic prioritar eco-nanotehnologii și materiale avansate. Centrele de cercetare din UTCN cu preocupări științifice în subdomeniul materialelor pentru energie dar și în alte subdomenii de actualitate cum ar fi materiale pentru dezvoltarea infrastructurilor, construcțiilor și mijloacelor de transport, a tehnologiilor inovative pentru energie și utilizarea resurselor regenerabile, și din subdomeniul tehnologiei informației și comunicațiilor vor fi stimulate pentru a fi competitive la nivelul european și pentru a participa la competiții internaționale în special în cadrul programului de finantare Orizont 2020. Obiectivul general al proiectului este în concordanta cu prioritatea de investiții PI 1a: Consolidarea cercetării și inovării (C&I), a infrastructurii și a capacităților de dezvoltare a excelentei în domeniul C&I, precum și promovarea centrelor de competenta în special a celor de interes european și Obiectivul Specific 1.2 creșterea participării românești în cercetarea la nivelul UE a Axei Prioritare 1 ”Cercetare, dezvoltare tehnologica și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor”. De asemenea Obiectivul general al proiectului este în strânsă corelație cu Obiectivul general al POC “de a contribui la realizarea obiectivului global al Acordului de Parteneriat prin susținerea CDI și TIC pentru competitivitate și dezvoltare”.

Obiectivele specifice ale proiectului

1. Obiectivul specific 1 – creșterea capacității UTCN de a furniza servicii specializate în domeniul vizat de proiect prin crearea unui Centrul Suport în vederea: a) creșterii ii și realizarea progresului inovativ al instituției și b) dezvoltarea capacității de internaționalizare a universității. Acest obiectiv se va operaționaliza prin identificarea unor potențiali parteneri și realizarea unor acorduri de parteneriat la nivel național și/sau internațional, prin realizarea unor ateliere de lucru având ca scop întocmirea unor propuneri de proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare ce vor fi depuse la competiții finanțate prin Orizont 2020 (minim 20 de propuneri de proiecte depuse în calitate de solicitant sau membru) și prin asigurarea suportului administrativ necesar pentru managementul proiectelor finanțate deja în cadrul instituției. Activitățile care contribuie direct la realizarea obiectivului OS1 sunt A4, A5, A6.

2. Obiectivul specific 2 – crearea și dezvoltarea unor relații de colaborare cu diverși agenți economici din regiunea Nord-Vest (dar și de la nivel național/internațional) în vederea creșterii participării românești în cercetare la nivel european, prin identificarea surselor de finantare dar și a noilor domenii de dezvoltare. Astfel, prin Centrul Suport CeS-UTCN creat, toate entitățile care vor solicita, vor fi sprijinite pentru a participa la competiții europene (sprijinul se va acorda atat în faza de elaborare a propunerilor de proiect dar în faza de implementare a acestora – minim 16 parteneriate create). Activitățile care contribuie direct la realizarea obiectivului OS2 sunt A3, A4, A5, A6.